Comisia propune un nou fond european de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane

Comisia Europeana a propus sa creeze un fond pentru a ajuta persoanele cele mai defavorizate din Uniunea Europeana. Fondul va sprijini sistemele statelor membre de furnizare de alimente catre persoanele cele mai defavorizate si de imbracaminte si alte bunuri esentiale pentru persoanele fara adapost si copiii deprivati material. Propunerea este transmisa, in prezent, spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de Ministri al Uniunii Europene.

Comisia a prevazut un buget de 2,5 miliarde EUR pentru Fond in perioada 2014-2020, ca parte din propunerea sa din iunie 2011 privind un cadru financiar multiannual. Statele membre vor fi raspunzatoare pentru plata a 15% din costurile programelor lor nationale, restul de 85% provenind din Fond.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durão Barroso, a declarat pe 24 octombrie: „La nivel european, avem nevoie de noi mecanisme de solidaritate si resurse corespunzatoare pentru a ajuta persoanele defavorizate si sarace, care in multe cazuri traiesc intr-o situatie de urgenta sociala reala. Acesta este scopul Fondului european de ajutor pentru cele mai defavorizate persoane aprobat astazi”

László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a adaugat: „Noul fond propus ar oferi ajutor concret celor mai vulnerabile persoane din Europa in vederea integrarii lor in societate. El va fi o demonstratie concreta a solidaritatii UE cu cei mai slabi - cei care au fost cel mai grav afectati de criza economica si sociala. Sper ca statele membre si Parlamentul European sa adopte rapid aceasta propunere, precum si bugetul insotitor, astfel incat ajutorul sa ajunga fara intarziere la cei care au nevoie de sprijin”.

In cadrul fondului propus, statele membre vor solicita finantare pentru a sprijini programele operationale ce acopera perioada 2014 – 2020 pentru sisteme care ofera, prin intermediul organizatiilor partenere, alimente pentru cele mai defavorizate persoane si imbracaminte si alte produse esentiale (cum ar fi incaltaminte, sapunuri si sampon) – pentru persoanele fara adapost si copiii deprivati material.

Propunerea ar oferi o flexibilitate considerabila autoritatilor nationale in planificarea si oferirea de asistenta, in conformitate cu sistemele lor nationale. Stabilirea criteriilor detaliate de alocare a asistentei va fi responsabilitatea statelor membre, sau chiar a organizatiilor partenere, deoarece acestea sunt cele mai in masura sa directioneze asistenta in functie de necesitatile locale.

Organizatiile partenere, adesea neguvernamentale, vor fi responsabile de furnizarea produselor alimentare sau a bunurilor catre cele mai defavorizate persoane. Pentru a indeplini obiectivele de coeziune sociala ale fondului, organizatiile partenere nu ar trebui numai sa ofere asistenta materiala celor mai defavorizate persoane, ci si sa isi asume, de asemenea, activitati de baza care vizeaza integrarea sociala a acestora. Fondul ar putea, de asemenea, sa sprijine astfel de masuri conexe.

Autoritatile nationale ar putea sa utilizeze acest fond pentru achizitionarea alimentelor sau a bunurilor si sa le puna la dispozitia organizatiilor partenere sau sa furnizeze organizatiilor partenere finantarea pentru a face acest lucru. Propunerea prevede, de asemenea, posibilitatea de a utiliza produsele alimentare pastrate in stocurile de interventie, in cazul in care acestea exista.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania