Situatia beneficiarilor POSDRU se mentine disperata

Pe parcursul ultimelor luni, organizatiile care implementeaza proiecte finantate prin POSDRU au tras nenumarate semnale de alarma cu privire la dificultatile cu care se confrunta din cauza intarzierilor sistematice in rambursarea cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor.

Din pacate, in lipsa asumarii de catre autoritati a responsabilitatii pentru gasirea unor solutii reale la problemele beneficiarilor POSDRU, din ce in ce mai multe organizatii care au finantat din surse proprii sau imprumuturi de la terti implementarea proiectelor au ajuns astazi in pragul falimentului si al colapsului financiar.

Ieri, 24 octombrie, beneficiarii au adresat inca un mesaj disperat catre autoritati, in speranta ca acestea vor adopta masuri concrete pentru redresarea programului, atat in ceea ce priveste componenta financiara, cat si la nivel de procese si proceduri, relatie cu beneficiarii si transparenta in luarea deciziilor.



Prezenti la marsul de protest organizat in Bucuresti de catre Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale, o parte din beneficiarii POSDRU au descris pentru fonduri-structurale.ro situatiile disperate in care se gasesc in continuare, precum si efectele gestionarii defectuoase a programului asupra persoanelor din grupurile tinta, beneficiarii finali ai proiectelor.

“Sunt luni de zile de neplata a obligatiilor statului catre beneficiari si statul isi incalca astfel in mod flagrant contractele de finantare incheiate. Statul roman are pretentia sa facem aceleasi lucruri pe care le fac multinationalele, adica sa avansam banii cu luni si ani de zile inainte si sa asteptam pana li se face mila de noi [n.r. autoritatilor]sa ne plateasca”, a declarat pentru fonduri-structurale.ro Viorel Micescu, director executiv al Centras si reprezentant al Coalitiei ONGuri pentru Fonduri Structurale.

Pozitia domnului Micescu este impartasita si de Salvati Copiii, organizatie care se confrunta cu intarzieri de peste 1 an in plata cererilor de rambursare pentru proiectele aflate in implementare. “Am reusit sa nu facem datorii catre terti, insa de cand a inceput implementarea proiectelor pe fonduri structurale, Salvati Copiii a avansat din bani proprii peste 500.000 de euro”, a declarat Liliana Bibac, manager al unui proiect implementat de organizatia Salvati Copiii.

In aceeasi situatie se afla si organizatia Romanian Angel Appeal (RAA), care are in implementare 2 proiecte strategice. “Cand am intrat in proiect am stiut foarte bine conditiile, am avut suma pentru co-finantare, dar deja am cheltuit toata aceasta suma. Datoriile noastre se ridicau acum 2 saptamani la echivalentul unui sfert de million de euro in conditiile in care trebuia sa ni se restituie fonduri in valoare de 500.000 de euro. Intre timp au mai venit niste fonduri, care insa nu acopera nici pe departe volumul mare de datorii pe care organizatia le-a acumulat in toate aceste luni catre furnizori”, a declarat Silvia Asandi, manager general al RAA.

Intarzierile in rambursarea banilor afecteaza nu doar organizatiile care asigura implementarea proiectelor si care sunt puse in situatia de a-si sista activitatea din lipsa de fonduri, ci intreaga economie nationala. “Nu este vorba doar de salariile celor care lucreaza pe proiecte, sunt salariile furnizorilor proiectelor, fiindca toti furnizorii acelor organizatii intra la randul lor in blocaj financiar si lucrurile se propaga pe lantul intregii economii nationale”, a afirmat Viorel Micescu.

Totodata, acesta s-a aratat contrariat de faptul ca se aduc in atentia opiniei publice mai ales cazurile companiilor de stat aflate in dificultate si unde exista pericolul disponibilizarii a mii de angajati, fiind neglijata, insa, situatia grava in care se afla POSDRU, situatie care pune in pericol aproximativ 100.000 de locuri de munca in intreaga tara.

Persoanele din grupul tinta, grav afectate de problemele POSDRU

Cei mai afectati raman insa membrii grupurilor tinta, care, in cazul sistarii activitatilor prevazute in proiecte, nu mai au acces la serviciile furnizate prin proiectele POSDRU – servicii care in mod normal le-ar fi asigurat incluziunea sociala si dezvoltarea pe plan profesional.

“In cadrul proiectului pe care il coordonez ar fi trebuit sa functioneze 32 de centre pentru educatie incluziva care sa se adreseze copiilor care au parasit scoala sau in risc de abandon scolar. Aveam ca obiectiv sa reintegram peste 5000 de copii, iar din cauza intarzierilor platilor, practic, acesti copii sunt in situatia de a ramane pe drumuri”, mentioneaza Liliana Bibac.

Situatia cu care se confrunta Salvati Copiii nu este singulara, reprezentantul Romanian Angel Appeal declarand pentru fonduri-structurale.ro: “In perioada imediat urmatoare, daca lucrurile nu se repara, va trebui sa oprim fara voia noastra accesul copiiilor afectati de tulburari de spectrum autism si a familiilor lor la interventii in cele 40 de centre pe care le-am deschis in toata tara. Deja am oprit cursurile de calificare pentru femeile somere pe care le aveam prevazute in celalalt proiect strategic”.

In pofida dificultatilor, organizatiile prezente la marsul de protest mai au inca speranta ca lucrurile vor reveni la normal si sustin ca vor continua sa isi revendice drepturile atat timp cat blocajul POSDRU ameninta atingerea obiectivelor asumate prin proiecte si pune in pericol integrarea sociala si pe piata muncii a persoanelor din grupurile tinta.

“Fiind o organizatie nonguvernamentala, noi suntem invatati sa lucram in tot felul de conditii. Avem o echipa care a ramas unita indiferent de adversitati si de problemele dificile prin care a trecut organizatie. Motivul pentru care suntem noi aici tine nu doar de siguranta organizatiei, ci mai ales de obligatiile pe care ni le-am asumat fata de beneficiarii nostri si vorbim aici de mii de copii cu autism, de mii de femei somere carora li se refuza dreptul la o sansa, la o calificare si la integrarea pe piata muncii”, a accentuat reprezentantul Romanian Angel Appeal.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro