Despre presuspendarea programelor: „Autoritatile ar trebui sa aiba o reactie consistenta si coerenta, si asta nu doar la nivel declarativ"
Programele "Transport", "Regional" si "Cresterea Competitivitatii Economice", cofinantate prin fonduri europene, in valoare totala de 48 miliarde lei, vor intra, "in mare parte", in faza de presuspendare, se arata intr-un comunicat transmis ieri de Comisia Europeana.
Leonard Orban: "Platile catre beneficiari vor continua"
Desi la sfarsitul saptamanii trecute ministrul Afacerilor Europene isi exprima speranta ca reluarea platilor sa reinceapa macar pentru unul dintre programe, astfel incat sa se reduca presiunea pe bugetul de stat, acesta a declarat ieri ca implementarea proiectelor si platile interne catre beneficiari vor continua, nefiind legate direct de decizia CE: "Partea romana a luat mai multe masuri legislative, institutionale si procedurale, dar este nevoie de un anumit interval de timp pentru ca sistemul sa se rodeze, iar rezultatele sa fie vizibile si sa se poata reflecta corespunzator in constatarile Autoritatii de Audit romane si ale auditorilor Comisiei Europene", a mai declarat acesta, referindu-se la crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achizitiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achizitii publice la nivelul autoritatilor de management, sustinerea procesului de standardizare a documentatiilor de atribuire in sectoare relevante pentru fondurile europene si uniformizarea procedurii de achizitie publica la nivelul beneficiarilor privati, masuri luate incepand din decembrie 2011.
Cotovelea: Beneficiarii fondurilor si autoritatile de management sunt responsabili
Beneficiarii proiectelor si autoritatile de management sunt responsabili pentru situatia care a condus la presuspendarea acestor programe, a declarat ieri Razvan Cotovelea, secretar de stat in MAEur, facand referire in principal la neregulile din domeniul achizitiilor publice.
Autoritatile de management de la ministerele de resort sunt cele care au avut la dispozitie instrumentele si care nu au flexibilizat procedurile la un moment dat, a mai declarat Razvan Cotovelea, dand asigurari ca se vor lua masuri pentru remedierea situatiei in intervalul de timp prevazut de procedurile CE.
"De astazi avem, conform regulamentului, o perioada de 60 de zile in care va trebui sa remediem sistemul si sa analizam oportunitatea unor corectii financiare si cred ca vom fi in masura sa ne face treaba, mai ales pentru POR, unde lucrurile sunt avansate si sistemul este foarte bine pus la punct, astfel incat sa evitam suspendarea", a mai precizat secretarul de stat.
Dragos Jaliu: Guvernul trebuie sa isi asume situatia si sa continue reformele si platile
"Usor, usor, devenim o tara presuspendata. Am adunat atat de multe critici de la oficialii europeni despre disfunctionalitatile sistemului, incat ma asteptam ca autoritatile sa aiba - avand in vedere si precedentul POSDRU - o reactie consistenta si coerenta, si asta nu doar la nivel declarativ", ne-a spus Dragos Jaliu, PMP, PhD, specialist in fonduri europene, Partener in cadrul Structural Consulting™ Group - www.fonduri-structurale.ro, el fiind de acord ca o mare parte din probleme au fost preluate de la guvernele anterioare, insa cel actual trebuie sa isi asume situatia si sa actioneze.
Dragos Jaliu ne-a mai precizat: "Guvernul trebuie sa faca, in paralel, mai multe lucruri: sa elimine problemele din sistem, sa continue platile catre beneficiari si sa comunice transparent. O situatie grava nu o rezolvi ascunzand-o sub pres, incercand sa uiti de ea. Doar atunci cand Guvernul isi va schimba atitudinea fata de beneficiarii proiectelor europene va primi respect si va beneficia chiar si de intelegere. In caz contrar se va "bucura" de proteste si va trebui sa gestioneze situatii delicate si nemultumiri crescande."
Pe langa numeroasele probleme in administrarea fondurilor europene, atitudinea fata de beneficiari este o alta deficienta pe care o mentiona recent si ministrul Leonard Orban, domnia sa punand-o si pe seama faptului ca nu toti angajatii care interactioneaza cu ei sunt suficient stimulati financiar.
Presuspendarea vine dupa ce oficialii europeni au subliniat, in numeroase randuri, iminenta intreruperii finantarii in absenta implementarii masurilor necesare pentru asigurarea unui sistem de gestionare si control eficient si chiar au intrerupt, in anumite perioade, platile.
Citeste articolul integral, aici.
Sursa: Ziarul Bursa