Părerea cetățenilor UE despre cum ar trebui organizat programul Orizont Europa
Un accent puternic pe soluții durabile și reguli mai simple: acestea au fost cele două teme recurente împărtășite de mai mult de 8000 de respondenți care au completat colectiv două sondaje despre Horizon Europe. Aceste sondaje au urmat o abordare inovatoare de co-proiectare.
Primul sondaj Horizon Europe, care s-a desfășurat în perioada 28 iunie - 4 octombrie 2019, s-a referit la orientări strategice cheie pentru susținerea cercetării și inovării pentru primii patru ani ai programului, precum și descrieri ale impacturilor preconizate, problemelor încrucișate și a zonelor de intervenție care trebuie acoperit. Au fost primite 6806 de răspunsuri, provenite din 99 de țări, inclusiv din toate statele membre ale UE care au constituit 87% din răspunsuri. Peste 50% din răspunsuri au venit din universități sau organizații de cercetare, cu aproximativ 15% din afaceri sau industrie, 7% din ONG-uri, 6% din alte autorități publice și 3% din organizații internaționale.
Respondenții au arătat un sprijin larg pentru impactul și prioritățile vizate menționate în documentul de orientare al sondajului. Ei au subliniat importanța cercetării și inovării pentru a contribui la soluții durabile, în special pentru provocările legate de climă.
Al doilea sondaj, care s-a desfășurat în perioada 31 iulie - 4 octombrie, s-a referit la strategia de implementare a programului. Aici au fost primite un total de 1550 de răspunsuri, provenite din 64 de țări, inclusiv toate statele membre ale UE care au constituit 88% din răspunsuri. Puțin peste 40% provin din universități sau organizații de cercetare, 35% din afaceri sau industrie, 9% din autorități publice, 6% din ONG-uri și 2% din organizații internaționale.
Respondenții au apreciat măsurile de simplificare realizate în cadrul Orizontului 2020, dar au evidențiat domeniul de aplicare pentru îmbunătățiri suplimentare (apeluri mai puțin complexe, șabloane de propuneri mai simple, feedback îmbunătățit al evaluării, îmbunătățirea suplimentară a sistemelor IT și a portalului de finanțare și licitații) pe întreg ciclul de viață al proiectului.
O analiză detaliată a rezultatelor ambelor sondaje este în curs de desfășurare care ia în considerare rezultatele sesiunilor de co-proiectare și reuniuni organizate cu ocazia Zilelor Europene de Cercetare și Inovare (Bruxelles, 24-26 septembrie 2019). Rezultatele complete vor fi disponibile la sfârșitul lunii octombrie și vor informa procesul de planificare strategică al Orizontului Europei.
Sursa: Comisia Europeană