Ministerul Economiei a alocat, în mai puțin de un an, 314 milioane de euro către industria din România

În cadrul conferinței de după semnarea contractelor de finanțare prin schema de ajutor de minimis „Sprijin acordat pentru implementarea Programului de creştere a competitivităţii produselor industriale”, Florin Spătaru a amintit faptul că ministerul Economiei a alocat industriei 314 milioane euro.

„În total Ministerul Economiei a alocat prin cele 3 scheme de ajutor destinate industrie din România 314 milioane euro ca răspuns la crizele simultane cu care ne-am confruntat în ultima perioadă”, a declarat ministrul.

În acest sens, cele trei scheme de ajutor destinate industrie din România sunt următoarele:

  • Schema de ajutor de minimis pentru creşterea competitivităţii produselor industriale

Prin această schemă de ajutor de minimis Ministerul Economiei sprijină dezvoltarea durabilă a întreprinderilor din industria prelucrătoare având drept scop creșterea competitivității produselor  industriale realizate de întreprinderile din România, în conformitate cu principiile dezvoltării durabile și reducerea decalajelor comparativ cu celelalte țări din Uniunea Europeană.

În prezent se derulează cea de-a doua sesiune de depunere de proiecte care se încheie pe data de 24 martie, iar de la momentul deschiderii schemei de minimis, Ministerul Economiei a aprobat 6 cereri de finanțare.

Pentru mai multe detalii click aici.

  • Schema de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară

Potrivit comunicatului oficial, în cadrul sesiunii de depunere a cererilor de  finanțare cuprinsă în perioada 19 decembrie 2022 – 31 ianuarie 2023 au fost depuse un număr de  94 de cereri de finanțare, valoarea totală a proiectelor depuse fiind de 19.933.023 Euro.

În cadrul acestei scheme de ajutor de minimis vor fi create 256 de locuri de muncă în cadrul proiectelor aprobate.

  • Schema de ajutor de stat pentru investiții în industria prelucrătoare

Ministrul Economiei gestionează schema multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, cu un buget mediu anual de 150 milioane de lei pentru  perioada 2022-2023. 

Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

Sursa: Ministerul Economiei