NextGenerationEU: Punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență este în plină desfășurare
Comisia Europeană a adoptat marți, 19 septembrie 2023, cel de-al doilea raport anual privind punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR), instrumentul de reformă și de investiții în valoare de 800 de miliarde de euro care ocupă un loc central în cadrul NextGenerationEU.
Raportul arată progresele înregistrate în cadrul MRR pentru a spori reziliența economică și socială a statelor membre și a pune în aplicare planul REPowerEU, răspunsul UE la dificultățile și perturbările de pe piața mondială a energiei cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Acesta evidențiază beneficiile acestui instrument unic bazat pe performanță, în cadrul căruia plata fondurilor UE este condiționată de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor convenite care răspund provocărilor specifice ale statelor membre și priorităților UE. Raportul arată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese majore în ceea ce privește transparența și protecția intereselor financiare ale UE.
Statele membre și toate părțile interesate relevante, împreună cu Parlamentul European și Consiliul, au colaborat îndeaproape pentru a obține aceste rezultate.
Progrese legate de punerea în aplicare a MRR
Potrivit comunicatului oficial, până în prezent, Comisia a primit 34 de cereri de plată din partea a 21 de state membre și a plătit 153,4 miliarde EUR pentru realizarea investițiilor și a reformelor convenite. Consiliul a adoptat deja patru planuri revizuite, inclusiv capitole privind REPowerEU, iar alte 17 planuri revizuite sunt în curs de evaluare de către Comisie.
Raportul prezintă numeroase exemple ale modului în care finanțarea MRR a contribuit la realizarea de reforme și investiții transformatoare. S-au înregistrat progrese majore în ceea ce privește realizarea tuturor celor șase piloni de politică ai MRR. Astfel, MRR determină schimbări pozitive în domenii precum tranziția climatică și cea digitală, acțiunile sociale, asistența medicală și reziliența socio-economică și instituțională. Efectele sale nu sunt resimțite doar în fiecare stat membru, ci sprijină convergența economică și coeziunea socială și teritorială în întreaga Uniune.
De exemplu, peste 6 milioane de persoane au participat la activități de educație și formare finanțate prin MRR, 1,4 milioane de întreprinderi au primit sprijin, 5,8 milioane de persoane au beneficiat de măsuri de protecție împotriva dezastrelor legate de climă, cum ar fi inundațiile și incendiile forestiere, și s-au economisit 22 de milioane de megawați/oră (MWh) în ceea ce privește consumul de energie datorită punerii în aplicare a planurilor de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre.
În contextul unor progrese susținute în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor finanțate prin MRR, Comisia a continuat să mobilizeze cu succes fonduri pe piețele de capital pentru a finanța mecanismul, până în prezent fiind emise obligațiuni verzi NextGenerationEU în valoare de peste 44 de miliarde EUR.
Pentru mai multe detalii click aici.
Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România