Fonduri europene pentru reabilitarea Cetății Histria
Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat marți, 24 octombrie 2023, proiectul de lege de modificare a OUG 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Din totalul de 264 de voturi, 212 au fost „pentru”, iar 52 au fost „abțineri”. Modificarea legislației, în urma demersurilor instituționale constante ale Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (ADDJC), permite, astfel, deblocarea unui proiect esențial pentru România: reabilitarea Cetății Histria. Este vorba despre un proiect în valoare de 10 milioane de euro, pentru care a fost identificată finanțarea, prin fondurile europene provenite din mecanismul I.T.I. „Delta Dunării”.
„La nivelul ADDJC, am avut această inițiativă de a găsi varianta legislativă potrivită, împreună cu o echipă extinsă de experți din mai multe instituții, după ce am constatat că, timp de aproape un deceniu, problema care privea reabilitarea Cetății Histria era blocată în diverse hățișuri birocratice.”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președintele ADDJC.
Odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, lucrările de reabilitare a Cetății Histria ar putea fi demarate anul viitor, mai arată Ana-Maria Vătămanu, însă, de aici înainte, atribuțiile revin exclusiv Consiliului Județean Constanța: „Așa cum am precizat, finanțarea pentru Cetatea Histria există, legislația a fost actualizată, deci lucrările de reabilitare ar putea începe chiar de anul viitor, nu ne mai ține nimic în loc. Tot ce mai trebuie făcut este transmiterea de către Consiliul Județean Constanța a unei scrisori de intenție și a celorlalte documente necesare obținerii finanțării prin I.T.I. Este doar o procedură, însă trebuie urmată cât mai repede de CJC, pentru a fi semnat contractul de finanțare, evitând riscul pierderii banilor”.
Sursa: Facebook Asociația de Dezvoltare Durabilă Constanța