MCSI isi manifesta interesul pentru incurajarea absorbtiei fondurilor structurale

MCSI isi manifesta interesul pentru incurajarea absorbtiei fondurilor structurale, oferind posibilitatea inscrierii a cator mai multe proiecte in vederea finantarii. In cest sens, in data de 9 septembrie a fost lansat un nou apel de proiecte in cadrul operatiunii 3.2.1 „Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”.

Suma totala alocata acestui apel de proiecte este de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei FEDR si 26 milioane lei de la bugetul de stat. Suma maxima cu care poate fi finantat un proiect ajunge la 21.500.000 lei la nivel national si respectiv 5.500.000 lei la nivel local. Rata de cofinantare este de 100% pentru ordonatorii de credite finantati integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa caz, si 98% pentru pentru celelalte categorii de solicitanti eligibili.

In data de 26 octombrie, data limita de depunere a dosarelor pe aceasta operatiune, au fost inregistrate 241 proiecte, cu o valoare totala de 332 mil. euro. Valoarea de co-finantare solicitata este de 260 mil. euro, reprezentand de 7.7 ori mai mult decat valoarea grantului disponibil, in crestere fata de apelul anterior pentru aceeasi operatiune, in cadrul caruia suma totala solicitata a fost de 3.7 ori mai mare decat suma disponibila.

Pana in acest moment, in cadrul apelurilor de proiecte lansate au fost aprobate spre finantare de catre MCSI proiecte cu o valoare totala de aproximativ 133 mil. euro, din care circa 108 mil din FEDR.

Astfel, valoarea proiectelor aprobate spre finantare numai in anul 2009 acopera aproximativ 84% din valoarea cumulata a alocarilor pentru perioada 2007-2009. Astfel, pentru operatiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate si semnate 15 proiecte in valoare totala de aproximativ 180 mil lei.

  • Pentru operatiunea 3.1.1 – care are drept beneficiari si IMM – din 162 de proiecte selectate MCSI a semnat deja 122 dintre acestea, in valoare totala de circa 8.700.000 lei.

  • In cadrul operatiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un numar de 26 de proiecte din care 8 proiecte in valoare totala de aproximativ 104 mil. lei au fost semnate, 2 proiecte sunt pe circuitul de semnare si 2 proiecte sunt in curs de avizare.

  • Pentru operatiunea 3.2.2 (interoperabilitate), au fost selectate spre finatare in urma intrunirii Comitetului de Selectie un numar de 9 proiecte, in valoare de 29 mil. Lei.

  • In cadrul operatiunii 3.1.4 au fost contractate 7 proiecte, avand ca beneficiar Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Obiectivul acestora il constituie conectarea unui numar de 2302 unitati scolare la internet de banda larga, iar valoarea lor totala este de 164.906.547 lei.

  • In acest moment, MCSI are in curs de evaluare un numar de 37 de proiecte depuse in cadrul operatiunii 3.2.4 local (e-sanatate).

  • Pentru operatiunea 3.2.4 central, Ministerul Comunicatiilor a semnat un contract de finantare in domeniul e-sanatatii, parte a Programului Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”, avand ca beneficiar Ministerul Sanatatii, pentru proiectul “Implementarea sistemului national de prescriptie electronica”.

Proiectul in valoare de 88 milioane de lei din care asistenta nerambursabila are o valoare de 71 milioane de lei, isi propune sa imbunatateasca calitatea actului medical si sa optimizeze costurile serviciilor medicale, prin implementarea sistemului national de prescriptie electronica.

  • In cadrul operatiunii 3.3.1 “Sprijin pentru sisteme TIC integrate si alte aplicatii electronice pentru afaceri”, se afla in curs de evaluare tehnico- economica un numar de 105 proiecte, a caror valoare totala a cofinantarii solicitate este de 38 mil lei
  • Pentru operatiunea 3.3.2 „Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii on-line pentru afaceri”, au fost selectate spre finantare 17 proiecte, in valoare a cofinantarii solicitate de 6.9 mil lei.

In acest context, MCSI a reusit ca pana in momentul de fata sa depaseasca o rata de 425% a plasarii fondurilor structurale, fata de alocarea pentru perioada 2007-2009, ca urmare a cresterii gradului de interes fata de finantarea din fondurile structurale. MCSI isi propune pe viitor promovarea Strategiei Nationale de Comunicatii in Banda Larga, deblocand in acest sens fonduri structurale in valoare de 84 milioane de euro. Aceasta suma va fi folosita pentru a finanta infrastructura de comunicatii ce va permite accesul la internet in banda larga cu precadere in zonele defavorizate din acest punct de vedere.

Sursa: www.mcsi.ro