PNDR: Clarificari privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit aduce la cunostinta celor interesati de accesarea fondurilor europene prin PNDR, cateva clarificari referitoare la documentele necesare investitiilor prin care se realizeaza si constructii.

Astfel, potrivit Ghidurilor Solicitantului aferente fiecarei masuri de investitii a PNDR, printre documentele care trebuie depuse de catre solicitantul de finantare europeana, in scopul obtinerii finantarii proiectelor, pentru investitii noi care prevad si constructii, pe langa certificatul de urbanism, se regaseste si autorizatia de construire, emise de autoritatile administratiei publice.

Documentele respective referitoare la constructie, pe care trebuie sa le prezinte solicitantul, trebuie sa fie in acord cu prevederile Legii 50/1991 modificata si completata ulterior, prin Legea 261 din 7 iulie 2009. Totodata, documentele mai sus mentionate, atasate Cererii de Finantare, trebuie sa respecte prevederile punctului 10 din Anexa 2 a Legii 50/1991, in ceea ce priveste autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Astfel, dreptul asupra constructiei sau terenului prin care titularul obtine autorizatia de construire sau desfiintare, poate fi drept real principal sau drept de creanta. Dreptul real principal se dobandeste atunci cand solicitantul are, pentru constructie sau teren, drept de proprietate, uz, uzufruct, etc. Dreptul de creanta este dobandit prin contract de cesiune, concesiune, comodat si locatiune (inchiriere).

Constructiile realizate pot fi cu caracter provizoriu sau definitive.  Pentru constructiile definitive, solicitantul trebuie sa prezinte documente care sa certifice dreptul real principal asupra constructiei si terenului precum si un contract de concesiune. In ceea ce priveste constructiile cu caracter provizoriu, solicitantul poate prezenta si un contract de comodat sau locatiune (inchiriere) asupra constructiei si terenului.

Este important de mentionat, pentru beneficiarii de fonduri, faptul ca pe baza certificatului de urbanism se concluzioneaza daca solicitantul are voie sa construiasca si modul in care acesta poate construi. Acesta nu ii da insa dreptul la inceperea constructiei propriu-zise.

Certificatul de urbanism trebuie sa fie in acord cu tipul de contract pentru folosinta terenului pe care se va realiza constructia respectiva. Astfel, o constructie definitiva pentru care s-a obtinut certificatul de urbanism nu poate fi realizata pe un teren pentru care solicitantul detine un contract de comodat sau de locatiune (inchiriere).

Sursa: APDRP