Proiectul privind sistemul de management al deseurilor in orasul Insuratei si satele componente, ajuns la final

Consiliul Local al orasului Insuratei, judetul Braila, a finalizat proiectul “Implementarea unui sistem de management al deseurilor in orasul Insuratei si satele componente”, finantat de Uniunea Europena prin Programul Phare 2005 Coeziune Economica si Sociala „Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu, Linia de Buget: RO 2005/017-553.04.01.04.01.12. Partenerii Consiliului Local Insuratei in cadrul acestui proiect au fost Consiliile Locale Viziru si Zavoaia. Valoarea totala a proiectului a fost de 779. 600 euro.

Cu aceasta ocazie, are loc in data de 27 noiembrie 2009, la sediul Primariei orasului Insuratei, incepand cu orele11.00, conferinta de presa de finalizare a proiectului, unde vor fi prezentate rezultatele proiectului.

Prin acest proiect au fost amenajate : 20 de platforme de precolectare deseuri dotate cu un numar de 80 europubele pentru colectarea selectiva a deseurilor, a fost construita o statie de compost si de sortare a deseurilor colectate dotata cu un cantar electronic tip bascula, iar pentru transportul si compactarea deseurilor au fost achizitionate doua autogunoiere si un incarcator frontal.

Beneficiarii proiectului sunt locuitorii orasului si a satelor componente (7338 loc.) ce locuiesc atat in zona de blocuri cat si in zona gospodariilor individuale (2800 de gospodarii), locuitorii comunelor Zavoaia (3600 loc.) si Viziru (6400 loc), institutiile publice, turistii, agentii economici din zona, personalul operational( 13 persoane angajate).

Prin implementare proiectul a contribuit la atingerea urmatoarelor obiective:

  • Implementarea unui sistem de colectare selectiva;
  • Informarea cetatenilor cu privire la sistemul propus si la modul de operare;
  • Reducerea cantitatilor de deseuri depozitate;
  • Disponibilitatea cetatenilor de a utiliza recipiente separate pentru diferite categorii de deseuri;
  • Protejarea mediului si cresterea calitatii vietii;
  • Dezvoltarea turistica a zonei si punerea ei in valoare;
  • Cresterea numarului locurilor de munca in zona tinta.

Organizarea activitatilor de precolectare, depozitare, transport si eliminare a deseurilor municipale este una dintre obligatiile administratiilor publice locale, dar responsabilitatea selectarii acestora apartine fiecarui cetatean, care va trebui sa invete sa colecteze separat deseurile reciclabile: hartie, carton, plastic, sticla si deseuri menajere.

Pentru mai multe informatii despre acest proiect, persoana de contact este dl. primar, Gheorghe Ionel, managerul de proiect al echipei de implementare, orasul Insuratei, str. Soseaua Brailei, nr.18, judetul Braila, tel:0239 660312, fax: 0239 660480, e-mail: primariainsuratei@yahoo.com.

Sursa: MDRL